Απομάκρυνση & Διάσωση Μελισσοσμηνών

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


Eπικοινωνία:
Μαρία Κοκκίνου, τηλ.: 6977675384
Άγγελος Καραγιάννης, τηλ.: 6973229921

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Αττικής περισυλλέγει ορφανά μελισσοσμήνη και αποικίες μελισσών, κατόπιν κλήσης από πολίτες και φορείς. Οι μέλισσες πάντοτε σώζονται, και, κατόπιν, χαρίζονται σε καλούς οικοδεσπότες της περιοχής, που τις φιλοξενούν σε κατάλληλο χώρο και τις φροντίζουν ώστε να είναι υγιείς και ευτυχισμένες. Αυτό είναι σπουδαίο για το τοπικό μας οικοσύστημα!

Κάθε επέμβαση αναλαμβάνεται από μέλος ειδικής Ομάδας Διασωστών Μελισσοσμηνών. Οι Διασώστες Μελισσοσμηνών είναι έμπειροι μελισσοκόμοι, εθελοντές του Συλλόγου, που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εργάζονται με βιολογικές μεθόδους, επαγγελματικό ήθος και ασφάλεια. Δε χρησιμοποιούν φάρμακα ή άλλα χημικά και δε βλάπτουν τις μέλισσες.

Η δράση τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Σημειώνεται ότι δεν περισυλλέγουμε άλλα έντομα ή ζώα εκτός από μέλισσες.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΔΩ ΣΜΗΝΟΣ Ή ΦΩΛΙΑ ΜΕΛΙΣΣΩΝ;

Αν βλέπεις ένα σμήνος μελισσών κρεμασμένο σε σχήμα τσαμπιού (αφεσμός) ή μια φωλιά μελισσών (εγκατεστημένη αποικία), μην πανικοβληθείς. Οι μέλισσες σε έναν αφεσμό έχουν ήρεμη διάθεση. Αντίθετα, οι εγκατεστημένες αποικίες μελισσών μπορούν να γίνουν επικίνδυνες. Σε κάθε περίπτωση, απέφυγε να ενοχλήσεις ή να βλάψεις τις μέλισσες - έτσι θα είσαι ασφαλής. Οι μέλισσες, εντός 1-2 ημερών, ενδέχεται να εγκατασταθούν μόνιμα είτε στο αρχικό, είτε σε κάποιο άλλο (συχνά) ανεπιθύμητο σημείο (π.χ. καμινάδα, αποθήκη, εσωτερικό τοίχου), και τότε η απομάκρυνσή τους είναι πολύ δυσκολότερη. Για να αποτρέψεις αυτό το ενδεχόμενο, αλλά και για να σώσεις τις μέλισσες, επικοινώνησε αμέσως μαζί μας. Κάνε μας περιγραφή της κατάστασης (προσβασιμότητα, ύψος από το έδαφος, σημείο, χρόνος εγκατάστασης, μέγεθος αφεσμού, ύπαρξη κεριών). Είναι απαραίτητο να μας στείλεις φωτογραφία ή βίντεο για σαφέστερη εκτίμηση και για να επιβεβαιώσουμε ότι τα έντομα είναι μέλισσες. Εμείς θα σε συμβουλέψουμε και παράλληλα θα καλέσουμε Διασώστη, ο οποίος θα απομακρύνει με ασφάλεια τις μέλισσες και θα τις μεταφέρει ζωντανές σε κατάλληλο χώρο.

ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΩ ΣΜΗΝΟΣ/ΦΩΛΙΑ ΜΕΛΙΣΣΩΝ;

Το σμήνος μελισσών που βλέπεις σε σφαιρική διάταξη (τσαμπί) ψάχνει καινούριο σπίτι (φυσική αναπαραγωγή ή μετεγκατάσταση). Οι μέλισσες συγκεντρώνονται προσωρινά σε κάποιο δέντρο ή θάμνο ή άλλη προφυλαγμένη θέση, όπως αυτοκίνητο, στύλο, τέντα ή παράθυρο, για έως και 2 ή 3 ημέρες, έως ότου οι ανιχνεύτριες μέλισσες οδηγήσουν το σμήνος σε θέση μόνιμης εγκατάστασης.
Ενδέχεται, επίσης, να βλέπεις φωλιά μελισσών, συνηθέστερα εντός κάποιας προφυλαγμένης κοιλότητας (κουφάλα δέντρου, τοίχος, ρολόι νερού, καμινάδα κτλ.), ή και εκτεθειμένη, όταν δεν υπάρχουν καταλληλότερες επιλογές.
Η ανάπτυξη της (περι)αστικής μελισσοκομίας και η επέκταση των πόλεων σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος αναγκάζουν τις μέλισσες να αναζητούν λύση διαμονής εγγύτερα στον άνθρωπο. Οι αφεσμοί και οι αποικίες μελισσών σε κατοικημένες περιοχές γίνονται συχνά αντιληπτά, σε αντίθεση με περιοχές μακριά από τον άνθρωπο.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Ο Διασώστης, όταν περισυλλέγει μέλισσες, ενεργεί εθελοντικά, με δική του ευθύνη και (όπου ισχύει) με την άδεια του ιδιοκτήτη του χώρου. Επομένως, ο Σύλλογος δε φέρει ευθύνη για τυχόν προβλήματα που μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να ανακύψουν κατά την περισυλλογή και μεταφορά μελισσών, ούτε μεσολαβεί για την επίλυσή τους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Μας κάλεσες για μια απομάκρυνση ή διάσωση μελισσοσμηνών; Ευχαριστούμε που συνέβαλες να σωθούν μέλισσες. Αν έμεινες ικανοποιημένος, διάδωσέ το! 

Μας ενδιαφέρει η άποψή σου! Μοιράσου μαζί μας την εμπειρία σου. Παρατηρήσεις ή σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και μας βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι.

ΚΟΣΤΟΣ

Η περισυλλογή, απομάκρυνση και μεταφορά αφεσμών μελισσών παρέχεται δωρεάν, αναλόγως συνθηκών και δυνατοτήτων. Η περισυλλογή εγκατεστημένων αποικιών μελισσών και η απομάκρυνση της φωλιάς τους μπορεί να απαιτεί τεχνικές εργασίες και να έχει κόστος, ανάλογα με την περίπτωση.  Μετά την απομάκρυνση της φωλιάς, αν χρειάζονται τεχνικές εργασίες αποκατάστασης, δεν τις αναλαμβάνουμε. 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΕΙΔΟΣ Ή ΧΡΗΜΑ

Ο διασώστης θα σου προτείνει να συνεισφέρεις, αν το θέλεις, με μια δωρεά οποιουδήποτε ύψους υπέρ της δράσης. Επιπλέον, χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων. Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να στηρίξουν τη δράση σε είδος ή χρήμα να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο.

Παροχή σε είδος θα μπορούσε να αφορά σε χρήση αυτοκινήτου/καυσίμων (για ανάγκες μετακίνησης εθελοντών), υλικοτεχνική στήριξη (προϊόντα τεχνολογίας, εργάτες με διατρητικά μηχανήματα και εξοπλισμό, μελισσοκομικά είδη κλπ.), παραχώρηση χρήσης χώρων (γραφείο ενημέρωσης, οικόπεδο για τη φιλοξενία των διασωθέντων μελισσών, αποθήκη), υπηρεσίες συμβούλου επικοινωνίας, διαχείρισης ιστοσελίδων κτλ.

Σημαντική είναι και η περαιτέρω ενημέρωση όλων γύρω από τη δράση και η διάδοσή της με κάθε μέσο (π.χ. μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ΜΜΕ). Παράλληλα, είναι δυνατή η παροχή στήριξης και με άλλους τρόπους (βλ. Στήριξέ μας).

 Επικοινωνία:
 Άγγελος Καραγιάννης, τηλ.: 6973229921
 Μαρία Κοκκίνου, τηλ.: 6977675384 


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αφεσμός σε καμινάδα, Μελίσσια
Αφεσμός σε καμινάδα, Μελίσσια