Δημόσιος Διάλογος/Παρεμβάσεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ "AGRO.TEC" από την Πρόεδρο του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αττικής

Ευχαριστούμε το περιοδικό AGRO.TEC και την κα Κατερίνα Λαδοπούλου για τη φιλοξενία.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ

Ο ΑΡΓΟΣ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Αφιέρωμα στο reader.gr, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

(26/8/2023) 


Πόσο καταστροφικός είναι για τον άνθρωπο και το περιβάλλον ο θάνατος χιλιάδων μελισσών από δασική πυρκαγιά; Μιλήσαμε με τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αττικής, και τα νέα δεν είναι ευχάριστα.

Η φωτιά είναι ό,τι πιο βάναυσο μπορεί να συμβεί σε ένα βουνό. Απέραντες δασικές εκτάσεις γίνονται στάχτη, αμέτρητα θηλαστικά χάνουν τη ζωή τους, ενώ πολλά ακόμη τρέπονται σε φυγή, αφήνοντας πίσω τους έναν αφιλόξενο τόπο που πρέπει να περάσουν δεκαετίες προκειμένου να αρχίζει να ανακτά και πάλι τις δυνάμεις του.

Μέσα σε όλες αυτές τις απώλειες, λοιπόν, υπάρχουν μερικές που τις περισσότερες φορές μένουν στην αφάνεια. Μιλάμε φυσικά για τις εκατοντάδες χιλιάδες μέλισσες που χάνουν τη ζωή τους και επιφέρουν δραματικές αλλαγές στο οικοσύστημα της εκάστοτε καμένης περιοχής. Και ο τρόπος με τον οποίο πεθαίνουν είναι συνήθως βασανιστικός.

Στην προσπάθειά μας, λοιπόν, να αντιληφθούμε τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι μέλισσες στην περίπτωση δασικής πυρκαγιάς και τις πιθανότητες που έχουν να επιβιώσουν ύστερα από μια τόσο μεγάλη φυσική καταστροφή, απευθυνθήκαμε στον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αττικής, Δρ. Άγγελο Καραγιάννη. Και οι απαντήσεις που μας έδωσε είναι ενδεικτικές.

Το πρώτο πράγμα που επεσήμανε είχε να κάνει με αυτές καθ' αυτές τις μέλισσες: «Πέρα από τις μέλισσες που ζουν στις κυψέλες, υπάρχουν και οι άγριες, που κατοικούν στις κουφάλες δέντρων. Εάν καούν τα δέντρα, τότε καίγονται κι όσες βρίσκονται μέσα σε αυτά» επισημαίνει. Ιδιαίτερα σημαντική είναι, επομένως, η αξία των εκτρεφόμενων, αλλά και των άγριων μελισσών και όλων των άγριων επικονιαστών».

Όπως προσθέτει, «κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τον ακριβή αριθμό των άγριων μελισσών που ζουν ελεύθερες στη φύση. Η μόνη πληροφόρηση που έχουμε σχετίζεται με τις εκτρεφόμενες μέλισσες που διαχειρίζεται ο άνθρωπος σε κυψέλες».

«Κάθε αποικία μελισσών υπολογίζεται πως έχει περίπου 15 με 60 χιλιάδες μέλισσες. Αυτό εξαρτάται, βέβαια, από το μέγεθος της αποικίας και την εποχή. Όπως καταλαβαίνετε, μια αποικία μελισσών είναι ένα συνεκτικό σύνολο. Θα μπορούσαμε να εκλάβουμε τις μέλισσες μιας αποικίας όχι ως μεμονωμένα άτομα, αλλά ως «κύτταρα» ενός οργανισμού. Ουσιαστικά, όλες οι μέλισσες που βρίσκονται σε μια κυψέλη συνιστούν την ολότητα (ζώο). Οπότε, εάν έστω ένα μέρος του πληθυσμού τους πεθάνει κατά την πυρκαγιά, είναι σαν να πληγώνεται ένα θηλαστικό. Σαν να τραυματίζεται έντονα. Μπορεί, λοιπόν, να μην έχει την ικανότητα να επανέλθει» σημειώνει.

«Οι μέλισσες, στην πυρκαγιά, δεν εγκαταλείπουν τη φωλιά τους, γιατί εκεί βρίσκονται τα μωρά τους και το σπίτι τους. Αν η φωτιά περάσει από σημεία που κατοικούν μέλισσες, όλες οι μέλισσες καίγονται και πεθαίνουν. Ακόμη κι αν οι μέλισσες καταφέρουν να επιβιώσουν από τις φλόγες ή τον καπνό, τις περισσότερες φορές είναι καταδικασμένες να πεθάνουν λίγο αργότερα. Η τροφή τους προέρχεται αποκλειστικά από τη φύση. Ζουν με νέκταρ και γύρη λουλουδιών. Δεν μπορούν να φάνε κάτι άλλο. Μετά από αυτή, λοιπόν, βρίσκονται σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, καμένο, χωρίς καμία απολύτως πηγή τροφής».

Την ίδια ώρα, όπως εξηγεί, η ακτίνα δράσης των μελισσών είναι πολύ κοντινή. «Μια μέλισσα θα κινηθεί κυρίως σε μια περιοχή κοντά στη κυψέλη (μερικές εκατοντάδες μέτρα). Μόνο σε περίπτωση ακραίας πείνας θα διανύσει, με μεγάλο κόπο, μια απόσταση ακόμη και ως 5 χιλιομέτρων ή λίγο περισσότερο. Πόσο μακριά μπορεί να πάει; Είναι ένα μικρό έντομο. Αν καεί, λοιπόν, μια έκταση 10 χιλιομέτρων γύρω της, τότε είναι καταδικασμένη να πεθάνει από ασιτία», εξηγεί.

Και κάπου εδώ ανοίγει η συζήτηση σχετικά με το πόσο κακό μπορεί να κάνει στο περιβάλλον, ο θάνατος ενός μεγάλου πληθυσμού μελισσών. Και η απάντησή του είναι αρκετά δυσοίωνη. «Το να χαθεί ένας μεγάλος αριθμός μελισσών είναι κάτι πολύ αρνητικό για τον κόσμο μας. Το αποτέλεσμα αυτού έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα, που είναι το κλειδί για τη ζωή, την ευημερία και τη υγεία ενός οικοσυστήματος. Χωρίς τους επικονιαστές θα έχουμε μείωση στην επάρκεια των τροφίμων, αλλά και ζητήματα ασφάλειας αυτών» εξηγεί. «Επιπλέον, πολλά ζώα και φυτά εξαρτώνται από τις μέλισσες».

Κι όλα αυτά, βέβαια, σε μια περίοδο που παρατηρείται μια όλο και μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό των μελισσών παγκοσμίως. «Οι μέλισσες σταδιακά εξαφανίζονται και μειώνονται δραματικά οι πληθυσμοί τους. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας ενός συνδυασμού ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, όπως της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων, της υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, της αποψίλωσης των δασών, της εκτροφής ζώων και κυρίως βοοειδών, των εντατικών μεθόδων εκμετάλλευσης της γης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, έτσι αναδεικνύεται ο σπουδαίος ρόλος των μελισσοκόμων στην Ελλάδα. «Τα δάση μας χρειάζονται τους μελισσοκόμους. Γιατί ο μελισσοκόμος είναι ο καλύτερος φίλος και προστάτης του δάσους. Το δάσος είναι το σπίτι του μελισσοκόμου, αφού εκεί εργάζεται. Η άσκηση της μελισσοκομίας στα δάση έχει σαν αποτέλεσμα την αξιοποίηση από τη μέλισσα των μελισσοκομικών πόρων των δασικών οικοσυστημάτων. Το 80%, περίπου, του μελιού που παράγεται στη χώρα μας, είναι δασόμελο. Οι πυρκαγιές των δασών, έτσι, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της μελισσοκομίας, γιατί καταστρέφουν κυψέλες και ζωικό κεφάλαιο, αφενός, και αφετέρου τα δάση, όπου εργάζεται και παράγει η μέλισσα».

Ο μόνος τρόπος, όπως καταλήγει, προκειμένου να προστατέψουμε τη φύση και τις μέλισσες, είναι ο άνθρωπος να σεβαστεί και πάλι το περιβάλλον. «Να ψεκάζει με βιολογικά σκευάσματα, να φυτεύει μελισσοτροφικά φυτά, να υιοθετεί οικολογικές πρακτικές, να προστατεύει τη φύση με κάθε τρόπο και να εφαρμόζει περιβαλλοντικά ήπιες δραστηριότητες. Γιατί, όσο υποβαθμίζεται περαιτέρω το περιβάλλον και χάνονται τα δάση και οι μέλισσες, τόσο η ζωή στον πλανήτη θα απειλείται».

https://www.reader.gr/periballon/o-argos-kai-basanistikos-thanatos-mias-melissas-kata-tin-pyrkagia/528843

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

 
 (30-3-2022)

Δήμος Κηφισιάς και Σύλλογος Μελισσοκόμων Αττικής αναλαμβάνουν κοινές δράσεις με σκοπό την προστασία της μέλισσας αλλά και την προβολή του ρόλου και της αξίας της στο οικοσύστημα. Μεταξύ των δράσεων θα είναι η ενημέρωση- ευαισθητοποίηση μαθητών σχολείων του Δήμου Κηφισιάς. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Σταύρος Ζαπάντης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αττικής Μαρία Κοκκίνου και το Μέλος της Ελεγκτικής επιτροπής του Συλλόγου Νικόλαος Χατζόπουλος. Ο κ. Ζαπάντης κατά τη συνάντηση τόνισε «Ο Δήμος μας τα τελευταία χρόνια δεν έχει μελίσσια. Η επιβίωση όμως της μέλισσας είναι θέμα υψίστης σημασία για έναν Δήμο που διακρίνεται για τους κήπους, τα λουλούδια και γενικά για την χλωρίδα του. Αυτό τον σκοπό είχε η συνάντηση μου με τον Σύλλογο Μελισσοκόμων Αττικής με τον οποίο εξετάσαμε ποικίλες δράσεις για την προστασία της μέλισσας».

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

[Απόσπασμα από την εκπομπή Όμικρον τρία (Ο3) της ΕΡΤ3 (4/1/2022)]


Δες το βίντεο: 

https://youtu.be/CO6JL2OXJGk

Ο Άγγελος Καραγιάννης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αττικής, μας μιλά για το πώς και γιατί ο Σύλλογος περισυλλέγει και σώζει μέλισσες στην πόλη. Περαιτέρω, μας πληροφορεί γιατί βλέπουμε μέλισσες στην πόλη, ποιες θέσεις επιλέγουν οι μέλισσες να εγκατασταθούν και γιατί, και μας συμβουλεύει τί να κάνουμε αν δούμε σμήνος ή αποικία μελισσών. Το βίντεο ξεκινά με την Τεξανή Erika Thompson που επίσης περισυλλέγει μέλισσες.

Μάθε περισσότερα για τη δράση «Διάσωση & Απομάκρυνση Μελισσών»

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΜΕ ΜΕΛΙΣΣΙΑ

 
Με ιδιαίτερη χαρά ο Σύλλογός μας έκανε δωρεά 2 κυψελών με συνδετήρες και νέες πόρτες Easy Click, ευγενική προσφορά της ANEL - Beekeeping Supplies, στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) του Πειραιά. Επιπλέον η επιχείρηση πρόσφερε και δύο παραφυάδες με νέες βασίλισσες. Τα μελίσσια αξιοποιούνται για την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές ανάγκες με σκοπό την καλλιέργεια των ικανοτήτων και την κοινωνικοποίησή τους μέσα από την ανάπτυξη σχέσης με τις μέλισσες. Η φύση είναι ο καλύτερος φίλος και ο πιο σωστός δάσκαλος. Ας δείξουμε την αγάπη μας προς όλα τα παιδιά του κόσμου με πράξεις και αμέριστο ενδιαφέρον.

ΔΩΡΕΑ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

Με επιτυχία διασώθηκαν δύο αφεσμοί μελισσών από δέντρα, ο ένας στη Νίκαια και ο άλλος στον Κορυδαλλό, από τον Γιώργο Σταματάκο, εκπαιδευτικό του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Πειραιά, και υπεύθυνο σχολικού προγράμματος για την κοινωνία των μελισσών. Οι αφεσμοί δωριστήκαν στο σχολείο και αξιοποιούνται στην εκπαίδευση των μαθητών. Συγχαίρουμε τον κο Σταματάκο, τον διευθυντή του σχολείου κο Παναγιώτη Τζουβελέκη και την υποδιευθύντρια κα Νίκη Χατζηχαλεπλή για την πρωτοβουλία.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ 2021

Fortune ρεπορτάζ: Θα χρειαστούν 30 χρόνια για να συνέλθει η μελισσοκομία στην Ελλάδα

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΑ ΑΚΡΙΒΟΥ

14/09/2021 16:21

[Για το ρεπορτάζ του άρθρου έχει δώσει συνέντευξη και ο νυν Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κος Άγγελος Καραγιάννης]

..................................................................................................................................................................

Να υπάρξει μέριμνα για όλους τους μελισσοκόμους

Τη δική του εικόνα για την επόμενη μέρα στον μελισσοκομικό κλάδο έδωσε και ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αττικής, κ. Άγγελος Καραγιάννης, μιας και από τα 100 μέλη που απαριθμεί συνολικά ο εν λόγω Σύλλογος ένας σημαντικός αριθμός εξ αυτών μεταφέρει τα μελίσσια του στην περιοχή της Ευβοίας.

«Στην Ελλάδα ασκείται η νομαδική μελισσοκομία και η γειτνίαση της Αθήνας με την Εύβοια βοηθάει ώστε να μεταφέρονται τα μελίσσια εκεί. Μιλάμε για αποζημιώσεις και στον εξοπλισμό αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο. Δυστυχώς στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με την Ευρώπη, δεν υπάρχει δυνατότητα ασφάλισης του ζωικού κεφαλαίου. Το κράτος δεν διαθέτει το κατάλληλο πλαίσιο προστασίας και ο μόνος τρόπος αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πρόκειται για ένα πλαίσιο όχι ιδιαίτερα ευέλικτο και φιλικό» υπογραμμίζει στο Fortune ο κ. Καραγιάννης.

Οι μελισσοκόμοι, όπως λέει, βρίσκονται εν αναμονή της καταγραφής των καταστροφών από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα ώστε να καταλήξουν στο ποιος θα λάβει τελικά την προβλεπόμενη αποζημίωση.

«Η Πολιτεία δίνει αποζημιώσεις μόνο σε αυτούς που κάηκαν είτε οι μέλισσες είτε οι εγκαταστάσεις τους. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρξει μέριμνα και για εκείνους που δεν κάηκαν τα ζώα τους, αφού δεν θα λαμβάνουν κανενός είδους αμοιβή όταν οι μέλισσες δεν θα μπορούν να βοσκήσουν και να βγάλουν παραγωγή. Ο τόπος εργασίας είναι το δάσος, μην το ξεχνάμε αυτό».

Ο κ. Καραγιάννης καταλήγει λέγοντας πως στον κατάλογο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος βρίσκονται παράμετροι όπως: τα φυτοφάρμακα, η κλιματική αλλαγή, ο κατακερματισμός των δραστηριοτήτων αλλά και η έλλειψη της τεχνογνωσίας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει στοχευμένη στρατηγική από το Κράτος για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής μελισσοκομίας τα επόμενα χρόνια.

https://www.fortunegreece.com/article/fortune-reportaz-tha-chriastoun-30-chronia-gia-na-sinelthi-i-melissokomia-stin-ellada/


Αν εγκατασταθεί ένα μελίσσι στο σπίτι σας, μην το θανατώσετε

ΑΘΗΝΑ 9.84 13/05/21 13:54 

Κείμενο: Καλλιόπη Ασλανίδου 

[Για το ρεπορτάζ έχει δώσει συνέντευξη η Πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αττικής κα Μαρία Κοκκίνου]

Αν εγκατασταθεί ένα μελίσσι στο σπίτι σας, μη το θανατώσετε. Καλέστε τον Συλλόγο Μελισσοκόμων Αττικής, ο οποίος υλοποιεί την πρωτοβουλία με τίτλο «Απομάκρυνση / Διάσωση Μελισσοσμηνών».

Στόχος του Συλλόγου είναι η διάσωση των μελισσών και η απαλλαγή από την όχληση και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται πίσω από την εγκατάσταση (προσωρινή ή μόνιμη) μελισσοσμηνών κοντά σε ανθρώπους. Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

«Η προσπάθεια μας εστιάζει στο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, που να προστατεύει τις μέλισσες», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αττικής, Μαρία Κοκκίνου. «Συνέβη περιστατικό, που κάποιος θανάτωσε ένα ολόκληρο μελίσσι στην Βουλιαγμένης. Κυρίως την Άνοιξη αλλά και καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου συμβαίνει να φεύγει μέρος του σμήνους από την κυψέλη, μαζί με τη βασίλισσα και να πηγαίνει να εγκατασταθεί κάπου αλλού. Πρόκειται για τον φυσικό πολλαπλασιασμό της μέλισσας. Στις πόλεις, συνήθως, πηγαίνουν σε κάποιες κατοικίες. Αυτήν την περίοδο καλούμαστε, συχνά, να απομακρύνουμε το σμήνος γιατί η φύση του δεν είναι να είναι κατοικίδιο και εγκυμονούν κίνδυνοι για τους ανθρώπους, ωστόσο δεν δικαιολογείται η θανάτωσή του. Υπάρχουν τρόποι να διασωθεί».

«Εμείς επεμβαίνουμε και βοηθάμε να απομακρυνθεί το σμήνος. Είναι αδιανόητο να συμβαίνουν περιστατικά όπως αυτό στην Βουλιαγμένης, όπου κάποιος, με εντομοκτόνο, εξολόθρευσε το μελίσσι. Όλα τα ζώα πρέπει να προστατεύονται. Είμαστε χαρούμενοι, που η Περιφέρεια Αττικής έθεσε υπό την αιγίδα της, τη δράση μας «Απομάκρυνση/Διάσωση Μελισσοσμηνών», καταλήγει η κα Κοκκίνου.

https://www.athina984.gr/2021/05/13/an-egkatastathei-ena-melissi-sto-spiti-sas-mi-to-thanatosete/